Goede teksten

Weet voor wie je schrijft

Bij elke tekst die je schrijft is het heel belangrijk dat je jouw doelgroep goed voor ogen houdt. Wie is je ideale klant? Dáár schrijf je de tekst voor en voor niemand anders! Als díe zich aangesproken voelt zit je goed.

  • Probleem: Tegen welk probleem loopt jouw ideale klant aan? Waar ligt hij/zij 's nachts wakker van? Benoem dat zó duidelijk en specifiek, dat hij/zij zich er écht in herkent. Dat hij/zij vóelt dat jij hem/haar begrijpt. 
  • Consequentie: Benoem ook de consequenties als dit probleem niet gauw opgelost wordt.
  • Oplossing: Vervolgens maak je duidelijk dat jij hem/haar kunt helpen; jíj hebt de oplossing!
  • Resultaat: Benoem de resultaten. Mensen kopen geen product of dienst, mensen kopen het resultaat dat het hen oplevert. Dus laat hen zich voorstellen hoe het zou voelen als....

Voorbeeld:

Probleem:

Plast jouw hond steeds binnen en is geen bank nog veilig?

Consequentie:

Zit jij met je handen in ’t haar, heb je ruzie met je partner en haast spijt dat je een hond genomen hebt?

Oplossing:

Ik kan na 1 huisbezoek al zien waardoor het komt en je tips geven hoe je er meteen dezelfde dag nog vanaf komt!

Resultaat:

Zodat jij weer als gezin kunt genieten van je hond én een schoon en heel huis.

Het gaat niet om jou

Het gaat niet om jou, het gaat om de klant. Dat klinkt misschien stom, maar ik zie dit nog heel vaak misgaan. De bezoeker is niet zo geïnteresseerd in een uitgebreide geschiedenis van je bedrijf, wat je er achter de schermen allemaal wel niet voor doet en laat en hoeveel certificaten je aan de muur hebt. Ze hoeven geen saaie opsomming van feiten, ze willen vooral de voordelen weten van je product of dienst en welk probleem jij voor ze kunt oplossen.

Daarmee bedoel ik overigens niet te zeggen dat je niet met trots ergens met je diploma's mag zwaaien op je site, of met je jarenlange ervaring, als het bijdraagt aan de geloofwaardigheid en je expertise extra ondersteunt; vooral doen! Maar de focus moet dus liggen op het resultaat waar zij naar op zoek zijn.

Voorbeeld 1: Kapsalon

Welke tekst spreekt je meer aan?

  1. “Kapper X is opgericht in 1925, is een familiebedrijf en heeft 3 vestigingen, 10 kappers en 5 kantoormedewerkers in dienst. Wij knippen met een Cibel Centrax schaar en hebben een abonnement op TopHair”
  2. “Het topteam van Kapper X zorgt ervoor dat je haar weer perfect in model zit en is altijd op de hoogte van de laatste trends en technieken”

Hoogstwaarschijnlijk nr. 2 😉

Voorbeeld 2: Apple

Welke tekst spreekt je meer aan?

  • Op onze MP3-speler zit een harde schijf van 1 gigabyte.
  • Onze MP3-speler is slechts 19 centimeter breed!

Wat zegt Apple:

  • Met de iPod heb je 1000 nummers in je broekzak!

Tja, dat laatste spreekt toch echt meteen meer aan.

Opdracht

Download dit worksheet, vul hem in in en mail hem naar mij.

Thumbnail worksheet tekst

Wie schrijft, die blijft!

Doordat je nu de worksheet hebt ingevuld, heb je nu de basis van wat je over wilt brengen nu duidelijk voor ogen. Nu nog het schrijven. Daar mag je echt even een keer tijd voor blokken in je agenda om daar goed gefocust mee bezig te gaan. In het begin kan dat best lastig zijn, er schieten constant andere dingen door je hoofd (zoals de vaatwasser en de traktatie van je kind), krijgt ineens het idee dat je andere prioriteiten hebt (ik moet toch echt die zieke vriendin van laatst eens appen) en ondertussen duizelen de onsamenhangende woorden in je hoofd.

Ik weet het; alle begin is moeilijk, maar geef niet op en ga door. Je hebt die tijd ervoor geblokt, dus nu gaat het gebeuren ook! Begin gewoon met schrijven, ook al zit er nog geen goede opbouw in. Dat komt later wel. Eerst schrijven vanuit je hart (waarmee kun jij je klant helpen en waarom bij jou en hoe fijn zullen zij zich voelen daarna) en niet teveel vanuit je hoofd.

Stappenplan dat het teksten schrijven makkelijker zal maken:

  1. Schrijf in je eerste versie per pagina alles wat je wilt vertellen.
  2. Controleer dan of al die informatie echt nuttig en nodig is.
  3. Structureer je tekst door het onder te verdelen in verschillende gedeeltes.
  4. Breek je tekst op in meerdere tussenkoppen en korte scanbare alinea’s.
  5. Controleer of je het hebt geschreven in 'taal' die duidelijk is voor jouw doelgroep.
  6. Laat je tekst proeflezen om foutjes en onduidelijkheden te corrigeren.

Ps, Mocht je het zelf schrijven echt niet zien zitten, dan werk ik met een fantastisch leuke en steengoede tekstschrijver. Zij kan jou interviewen en vervolgens de complete teksten schrijven. Ook heeft zij een 'tekstscan', waarbij ze jouw eigen geschreven teksten door 'haar scan' gooit waarna je zeker weet dat jouw tekst ook echt pakkend en goed is. Mail me als je hier meer over wilt weten.

Inspiratie

Hier nog even aantal voorbeelden van mijn klanten die hun tekst goed en pakkend voor hun doelgroep hebben geschreven. Ook laten zij hun Call-2-Action duidelijk en op verschillende plekken terugkomen.  Je ziet hier hoe we dat vervolgens in een overzichtelijke lay-out op hun website hebben opgebouwd.

>