SEO voor vindbaarheid in Google

SEO, oftewel Search Engine Optimalisation, oftewel; hoe zorg je ervoor dat je eerder naar voren komt in de zoekmachines, waarvan Google veruit de meestgebruikte is.

In de video vertel ik je er meer over en hieronder nog even wat belangrijke punten op een rijtje.

De 9 belangrijkste tips om je online vindbaarheid te verbeteren:
  1. Vind de juiste zoektermen voor je website. Waar wil je op gevonden worden? Laat dat in de titels van je pagina's (Heading 1), je omschrijving van de pagina's (meta descriptions) en in je teksten en je tussenkopjes (headings) terugkomen.
  2. Schrijf voor je bezoeker. Goed dat je zoektermen terug laat komen, maar overdrijf niet. Google doorziet dat. Het belangrijkste is dat  het prettig leest, dan blijven mensen ook langer op je site waardoor de ranking in Google ook weer hoger wordt. Dus vind een balans tussen de juiste zoekwoorden gebruiken en een prettige leeservaring.
  3. Ga bloggen en maak landingspagina's. Dit is veruit de goedkoopste, makkelijkste en slimste manier om jouw ideale klanten naar je website trekken. Daarom besteed ik daar een aparte les aan (les 2).
  4. Pas interne linkbuilding toe. D.w.z. verwijs van van de ene pagina, naar de andere. Noem daarbij de link niet 'klik hier' (want daar heeft Google niks aan), maar bv 'lees hier hoe je een betere relatie met je kind krijgt.' En dan link je naar een pagina met als titel 'Hoe krijg je een betere relatie met je kind.'.
  5. Pas externe linkbuilding toe. Het werkt heel goed om vanaf andere, groter, drukbezochte sites naar jouw website te linken. En dan het liefst een populaire site gerelateerd aan wat jij doet. Dit is meteen vaak ook wel lastig voor elkaar te krijgen. Wat wel makkelijk gaat is een linkje naar je website vanaf je social media kanalen. Dat zijn immers ook grote, drukbezochte sites.
  6. Zorg voor een snelle website. Probeer je wel eens een website te openen die zo traag is dat je een paar seconden moet wachten voordat hij is geladen? Heel irritant! Veel mensen hebben zo’n website zelfs al weggeklikt omdat het te lang duurt. Niet alleen jij, maar ook zoekmachines straffen websites hierop af. Niet goed voor je online vindbaarheid dus! Dit begint bij goede hosting (via ons is dat al automatisch goed geregeld).
  7. Zorg dat je site mobielvriendelijk is. Het gaat allemaal om gebruiksvriendelijkheid en dat hij zich aanpast aan elk scherm, of het nu een computer, een tablet of een mobiel is. Steeds meer mensen zoeken informatie op via hun smartphone, dus Google kijkt daar ook naar.
  8. Beveilig je website met een SSL certificaat. Je kunt dat herkennen aan dat slotje voor de url. Doe je dit niet, dan kan Google bezoekers zelfs een waarschuwingsmelding geven dat zij een onbeveiligde website gaan bezoeken. Komt niet echt betrouwbaar over, dus dat wil je niet. (Wij regelen dat voor je.)
  9. Houd je website goed up-2-date. Wij bieden iedereen die bij ons een website heeft gemaakt onderhoud aan, want het is heel belangrijk dat je website nadat hij staat, ook goed bijgehouden wordt. Als je dat niet doet heb je ten eerste grote kans dat je gehackt wordt, maar ook ziet Google dat er weinig op je site gebeurt en daardoor verdwijn je steeds verder naar de achtergrond.

Er zijn ook nog meerdere mogelijkheden zoals een sitemap en aanmelden bij Google Search Console en nog veel meer technische dingen, maar dat zou ik echt aan onze SEO specialist overlaten.

Opdracht

Bij punt 1 heb ik het over het belang van goede titels en omschrijvingen. Voor je homepage en al je pagina's is het slim om dit in te vullen. Zo weet Google waar die pagina over gaat en leest de bezoeker dat ook meteen in de Google zoekresultaten.

Hier 2 voorbeelden:

titles en discriptions
titles en descriptions

Nu jij

Schrijf een goede titel voor je homepage. Wat doe je? Wat bied je? Waar gaat jouw website over? (tussen de 50 en 66 karakters)

Schrijf een goede omschrijving (meta description) voor je homepage. Omschrijf kort en pakkend waarom ze écht verder moeten klikken. Wederom; wat doe je, wat bied je? Welke oplossing heb jij voor het probleem van je bezoeker? (tussen de 50 en 160 karakters)

Stuur je titel en omschrijving in een mailtje naar mij.
Kan ik meteen kijken of het duidelijk is en of het mij aan zou spreken ;-).

>